‘Morele Mondigheid’

Dit laagdrempelig boek gaat over het bewust verwoorden van je moreel zorgvuldig uitgedaagde overweging over een delicaat onderwerp. En hoe je anderen er op een constructieve manier bij kan betrekken. Het boek is geen pleidooi om te negeren wat je hart je ingeeft bij een ethische kwestie, maar het zet je hoofd in om die spontane intuïtie uit te dagen en overtuigender te formuleren.

‘Morele mondigheid’ biedt veel achtergrond, voorbeelden, praktische tips, uitgewerkte oefeningen en handige schema’s.

Koen geeft er ook een tweedaagse opleiding over, gebaseerd op het boek.

Het moreel buikgevoel van elke mens blijkt een mengpaneel te zijn dat we allen delen. Door onze ervaringen, opvoeding en karakter stellen we elk onze schuifregelaars op een iets andere manier af. Maar onze diepste overtuigingen over goed en fout zijn erg gelijklopend. Dus is het nuttig om ‘moreel mondig’ te worden: de reden waarom je iets goed of fout vindt helder krijgen, en kunnen verwoorden op een manier die anderen raakt in een snaar van hun rechtvaardigheidsgevoel, die ook één van hun diepste overtuigingen aanspreekt. 

En moreel mondig betekent ook: jezelf uitdagen om zorgvuldig heel je mengpaneel aan te spreken, en niet te vaak reflexmatig enkel de hoogst afgestelde schuifregelaar te volgen.

Je kan leren om over elk delicaat onderwerp, een moreel dilemma, op een constructieve manier in dialoog te gaan, zonder defensieve of agressieve reacties uit te lokken. Zo’n constructief gesprek over gevoelige onderwerpen kunnen aangaan, is erg bevrijdend en  vermindert morele stress.

Waar staat de bloem voor?

 Wat moet je doen? Bij twijfel trokken we al wel eens (kroon-)blad per blad van een bloem: ‘Ik doe het.’, ‘Ik doe het niet’, ‘Ik doe het’, … en het laatste blad was beslissend. Zo kan je ook inbeelden dat elk blad een ethische stroming vertegenwoordigt, en dat je bij een morele kwestie de blaadjes van een morele bloem overloopt: ‘Doe ik wat de deugdethiek me influistert?’, of ‘Doe ik wat de zorgethiek suggereert?’, ‘Doe ik waartoe de plichtethiek me inspireert?’, enz.

Op natuurlijke wijze zijn al deze ideeën in ons rechtvaardigheidsgevoel geslopen, via opvoeding, cultuur, ervaringen, enz. . Het heeft geleid tot een persoonlijke bloem met alle blaadjes, maar door onze grillige levensloop is niet elk blaadje in onze bloem precies even groot. Maar dat is geen probleem, integendeel, we herkennen de gelijkenissen met de bloemen die andere mensen hanteren, en kunnen een constructieve dialoog starten over onze gemeenschappelijke basis.

De vorm, schikking en kleuren van de bloem zijn gecreëerd door Danny Juchtmans — D Sign Graphics, naar het oorspronkelijk idee van Kato De Vidts.

Wil je wat kwijt over het boek? Stuur een mail naar Koen of gebruik het formulier hieronder.